torstai 15. syyskuuta 2016




Kaikki kantaa pään päällä




Minua on ruvennut harmittamaan, että en osaa kantaa mitään pääni päällä.  Ainakin Bo´ssa kaikki osaavat sen taidon.  Myös toimistomme koulutetummat miehet sekä naiset.   Vastaus kysymykseeni asiasta, on vähän kummasteleva, tietysti, kaikki osaavat.

Pään päällä voi olla melkein mitä tahansa, paljon tai vähän.  Esimerkiksi 12 Voltin kuorma-auton tai traktorin akku, noin 30 kg.  Varmaan hyvä paikka kantaa, koska pään päällä se on tasapainossa eli akkuhapot eivät roisku vaatteille.  


Pojat ja naiset

Akkuja olen nähnyt vain miehillä.  Mutta 4 tai 5 kennoa kananmunia menee kenen tahansa pään päällä.  Tosin kaupustelijoiden myymät kananmunat ovat usein valmiiksi keitettyjä, mikä tietysti helpottaa riskin ottamista.  Niitä kantavat yleisimmin ehkä 15 v pojat, mutta usein myös naiset.   Tavallisimmin naisilla pään päällä kulkee iso tarjottimellinen maapähkinöitä.  Ehkä vajaa 3 litraa kekona sellaisen 50-60 cm leveän muovitarjottimen päällä ja aina jossain sen reunassa.   Yleisimmin sentään etureunassa. 
Tytöllä oli harjoituksen vuoksi vadillinen pikkukiviä.

Lapset 

Lasten tehtävä on hakea vettä kaivolta.  Noin kymmenvuotiaat tytöt ja pojat, ehkä vähän useammin tytöt, kantavat päällään joko noin 15 litran ämpäriä tai keltaista kanisteria, johon mahtuu 3 tai 4 gallonaa.  Siis 13-18 litraa.  Hyvin se näyttää sujuvan.  Matkat täällä kaupungissa ovat lyhyitä; kaivoja on paljon ja koti lähellä.   Maaseudulla näkee usein illansuussa, että äiti ja noin 10-vuotias poika tulevat kauempaa polttopuita hakemasta.  Nippu ranteenpaksuisia, yli puolimetrisiä keppejä pään päällä.  En osaa arvioida painoa. 

Miehet

Nuorilla miehillä on useasti kevyt kuorma.  Mutta näkee myös raskaita kuormia.  Samankokoinen nippu kuin polttopuita, nipun halkaisija ehkä 40 cm, pyöreää rakennuspuuta 3-4 metrisiä – tarkoitan noin 10 jalkaa, kuten brittiläinen kansainyhteisö yhä ymmärtää – kulkee hyvin mukana, ja käsissä menevät muut rakennustarvikkeet.  Mutta usein kuorma on kevyempi, esim.  hyvä pino, reilu 30 cm eli 11-12 tuumaa T-paitoja, alushousuja, farkkuja, pyyheliinoja ym.  tekstiileitä.  Kukin kauppias erikoistunut tietysti omaan tuotteeseensa.  Varasto on päänpäällä ja esittelytuotteet käsivarsilla.  Myynnissä voi olla myös esim.   iso vati selkäreppuja tai kenkiä, kosmetiikkaa, hedelmiä, munkkeja, leipiä ym.



Ja minä en osaa kantaa muuta kuin pipoa.  Se harmittaa.



Heikki

Ps.  Sotkin y.o.  tekstiin tuumat ja gallonat, sillä eilen puutyön opettajan kanssa ihmettelimme miten opettaa pituusmittojen lukemista esim.  rullamitasta ja tulosten muuttamista eri yksiköiksi.  Desimaalit ovat kai yhtä vaikeita nuorelle tuumiin tottuneelle Foudylle kuin tuuman kuudestoistaosat minulle.  Tai tuuman 32. osat (se on 0,79 mm eli melkein yksi millimetri, ohuen sahan terän leveys).



Vettä iltahämärissä kotiin.
Reppuja myynnissä.

Pojat olivat ymmärtääkseni isän kanssa tekemässä urakkaa.


1 kommentti:

  1. Kiinnostavaa! Olisko siellä jeesaajia kantamisessa pientä kantohintaa vastaa. Vai onko tuo kantamista vai kannattelemista 😊

    VastaaPoista